2008. április 13., vasárnap

Az alternatív szolgáltatók is tiltakoznak

A kormány burkolt adóemelése ellen, mely megadóztatná az internetes és a mobil tartalomszolgáltatást az Inforum és az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete is tiltakozik.

A 2008. április 4-én a parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek és szolgáltatások körébe vonnák az internet-hozzáférési szolgáltatást is. Az IVSZ úgy véli, hogy az intézkedés tovább nehezítené hazánkban az információs társadalom kiépítését, így nemhogy csökkentenénk lemaradásunkat az uniós átlagtól, hanem ezen a téren is könnyen sereghajtókká válhatunk.

A hazai alternatív távközlési vállalatokat tömörítő ATSZE felhívja a figyelmet arra, hogy az internet hozzáférés szolgáltatásra kirótt adó ismeretlen az EU tagországokban. A kulturális járulék bevezetése az ATSZE becslései szerint évi 600 millió forint előre nem tervezett kiadást jelent az internetszolgáltatók számára, amelyet azok kénytelenek továbbhárítani ügyfeleikre, holott az otthoni internetezés terjedésének egyik legfontosabb akadálya még mindig az ár. Az internetszolgáltatásra kivetett kulturális járulék nem támogatja a digitális írástudatlanság felszámolására tett törekvéseket.

Forrás: Computerworld

Nincsenek megjegyzések: